Spací vak pre novorodenca? Ano či nie?

Zamýšľate sa nad tým či kúpiť vášmu dieťaťu spací vak alebo je to zbytočné? 

Povieme si výhody a nevýhody kúpy spacieho vaku. Je bezpečnejší spací vak alebo paplónik?

Spacie vaky pre deti v našej ponuke boli vytvorené s ohľadom na tých najmenších. Sú vyrobené z priedušnej bavlny, vďaka čomu zabezpečia každému batoľaťu správnu teplotu počas spánku. Výberom detského spacieho vaku na spanie získate pohodlné riešenie - zips na oboch stranách a početné patentné gombíky na pleciach vám umožnia vziať dieťa von bez prebúdzania. Okrem toho môžu rodičia pokojne spať bez obáv, či je dieťa zakryté alebo či neskončí s perinou na hlave, čo by mohlo viesť k usmrteniu bábätka.

Spací vak pre menších aj väčších
Naše spacie vaky majú mnoho výhod. Nielenže sú vyrobené z jemných a antialergických materiálov, náme veľa zaujímavých vzorov - pre chlapcov aj dievčatá.

Spací vak pre bábätko bonybon sk

Aby ste vedeli posúdiť tepelné „kvality“ spacieho vaku, vždy si sledujte označenie TOG:

Čo je tog? 

„Tog je miera tepelnoizolačného výkonu jednotky plochy, nazývaná aj tepelná odolnosť. Má široké využitie v textilnom priemysle a často sa vyskytuje napríklad na prikrývkach, podložke kobercov či spacích vakoch.

Čo to znamená? To znamená, že togová váha nás informuje o množstve tepla, ktoré sa v prípade spacieho vaku prenáša medzi jeho vrstvami.

Tog stupnica vyzerá asi takto:

0,2 - 0,5 Tog  - je ideálny na teplé počasie alebo izby s teplotami 24-27°C

1-2 Tog  - spací vak vyrobený z dvoch vrstiev látky s ľahkou výplňou. Najlepšie poslúži ako celosezónny spací vak, ak sa v chladnejšom období teplota v miestnosti pohybuje okolo 18-22°C.


2,5-3 Tog - hrubší spací vak vyrobený z dvoch vrstiev látky a teplejšej výplne. Určené pre teploty okolo 15-21°C.

 

3.5 Tog - veľmi teplý spací vak, určený do chladných miestností a na prípadné prechádzky na čerstvom vzduchu pri nízkych teplotách. Predpokladané teploty graficky klesajú na približne 15 °C.

Aký spací vak pre dojča a ktorý pre ročné dieťa?


Pri výbere spacieho vaku je samozrejme dôležité zamýšľané použitie. Môžeme ho použiť pri cestovaní v autosedačke (ak pásy umožňujú batoľaťu voľne sa pripútať), v postieľke, ale aj v našej posteli. Na to však musíme zvoliť vhodnú veľkosť. Je známe, že spací vak pre dojča bude oveľa menší ako spací vak pre ročné dieťa. Pamätajte, že nemôže byť príliš malý alebo príliš veľký. Dieťa sa v nej musí cítiť pohodlne a príliš malým výberom veľkosti môžeme naše dieťa výrazne obmedziť. Na druhej strane, príliš veľký spací vak môže spôsobiť, že dieťa pri kopaní nohami spadne dovnútra. Na trhu máme v ponuke spacie vaky pre bábätká od 0 do 6 mesiacov, ako aj pre deti od 6 do 18 mesiacov a 18 až 36 mesiacov. Mali by sme tiež pamätať na to, že v prípade spacích vakov pre bábätká je dôležité, aby malo sponu, ktorá je pre bábätko bezpečná, napríklad plastový zips bez ďalšej visačky.

Spací vak s rukávmi alebo bez nich?


Spacie vaky je možné zakúpiť s rukávmi aj bez nich. Modely bez prídavných rukávov dobre poslúžia ako spacie vaky do postieľok, no výber správneho množstva oblečenia poslúži aj pri prechádzkach. V detskej izbe sa zvyčajne udržiava teplota 20-23 stupňov Celzia a takéto spacie vaky sú ako stvorené do teplého prostredia. Určite tiež udrží správnu teplotu v interiéri a vášmu drobcovi poskytne pokojný a pohodlný spánok. Pri výbere spacieho vaku do postieľky sa oplatí vyskúšať aj vhodný dizajn. Starším deťom sa bude určite oveľa lepšie spať v spacom vaku s obľúbenými postavičkami a témami. Ak však plánujete spací vak používať na prechádzky, model si v závislosti od ročného obdobia vyberajte spací vak podľa hrúbky a účelu.

spací vak spací vak_ spací vak bonybon spací vak bonybo n sk

Čo dieťaťu obliecť do spacieho vaku? 

Vo všeobecnosti je potrebné sa riadiť pravidlom, že dieťa má vždy mať o jednu vrstvu viacej než rodič. Ideálnymi pre najmenšie bábätká sa nám zdajú celé overaly – keď má dieťa pokryté celé telo, ručičky i nožičky. Aj tie sa dajú zakúpiť v rôznych materiálových prevedeniach. Tu platí opäť pravidlo, ostať pri bavlnenej klasike, priedušnému mušelínu či bambusu.