Je klinový vankúšik vhodný pre novorodenca?

Je vankúš vhodný pre novorodenca?

Pri kompletizovaní výbavičky pre novorodenca, je dôležité si položiť otázku bezpečnosti spánku. Mnohí rodičia sa pýtajú nielen to, akú postieľku vybrať, ale aj to, čo do nej potrebujú.

Jednou z najčastejších otázok je, či máme pri novorodencovi používať vankúš alebo nie. Na trhu je množstvo krásnych vankúšikov a rôznych farieb a mnohé z nich nie sú bezpečné pre novorodenca.

Ako vybrať správny vankúš pre novorodenca a kedy ho začať bezpečne používať?

klinový

Musí dieťa spať na vankúši?

V prvých mesiacoch života sa u bábätka vyvíja chrbtica, preto je dôležité zaistiť správnu polohu pri spánku. Odporúča sa, aby sa dieťa spálo na rovnom a tvrdom povrchu, ktorý zabezpečí dobrú oporu ramien a umožní dieťaťu voľne meniť polohu. O to ako vybrať vhodný matrac pre novorodenca a zaistiť tak zdravý a bezpečný spánok, nájdete v našom ďalšom článku.

Ak nám záleží na pravidelnom vývoji dieťaťa, povedzme NIE bežným vankúšom. Ich mäkké a zapadajúce pozadie môže vyvolať mnoho problémov, a viesť tak k polohovej plagiocefálii (poranenie mäkkých tkanív v oblasti šije a hlavy). Vzniká najmä z nesprávneho polohovania dieťaťa. 

Aký vankúš bude teda bezpečný pre novorodenca?

Pri novorodencovi nie je až taký potrebný vankúš pre prvotný zdravý a pohodlný spánok. Stačí nám len pohodlný kvalitný matrac s dobrou tvrdosťou. Ak chceme však zvýšiť komfort bábätka pri spaní, zvoľte vankúše klinového typu.

Klinový vankúšik je vyrobený z polyuretánovej peny v stupňovitom uhle, ktorý sa umiestňuje hlavne pod matrac dieťaťa tak, aby jeho hlavička bola vyvýšená nad telom. Dôležité je, že klin ľahko a stupňovito vyvýši nielen hlavičku dieťatka, ale aj celú časť jeho tela spolu s ramenom. Takéto položenie tela, zabezpečí komfortnú a bezpečnú pozíciu tela a zabráni aj tak vzniku SIDS ( syndróm náhleho úmrtia dojčaťa).

Detský vankúš - kedy začať?

Pri novorodencovi môžete použiť vankúšový klin hneď po narodení, ale klasické vankúše nechajte radšej na neskôr. Môžete ich zvoliť, keď je dieťa už staršie a zvládne samo meniť polohu tela počas spánku. Pri klasických vankúšoch v staršom veku, voľte vždy radšej tie najmenej vyvýšené. 

Bezpečný spánok novorodenca - je to vankúš vankúšov?

Klin, aj napriek tomu, že zabezpečuje dieťaťu správnu polohu počas odpočinku, má množstvo ďalších vlastností, ktoré výrazne prispievajú k pohodliu dieťaťa.

klin Klinový vankúš AIR pre deti 60X36_4

Výhody klinového vankúša

Jedným z hlavných vankúšov vankúša je zabrániť nezaťažovaniu a tým znížiť riziko, že sa z vášho dieťatka vyvinie trpaslík. Vankúš je vhodný aj pre deti s okuliarmi.

Použitie klinového vankúša je nápomocné aj v prípade infekcií dýchacieho systému dieťaťa. Vďaka vyvýšenej polohe hlavy bude priechod cez dýchacie cesty lepší a dieťatku zabezpečíte ľahší spánok. 

Klinový vankúš tiež zaručuje bezpečnú a stabilnú oporu hlavy, čím znižuje napätie v krčnej chrbtici bábätka, neobmedzuje tok krvi a prísun kyslíka a predchádza tak vzniku ochorení chrbtice.

Vyplatí sa zvoliť klinové vankúše s ventilačnými kanálikmi, ktoré zaručia konštantné prúdenie vzduchu, najmä keď plánujeme položiť bábätko priamo na vankúše. V postieľke je vankúš a hlavička spiaceho dieťaťa je rovnaká.

Ako dať vankúšový klin do postieľky?

Vankúšový klin môže byť umiestnený pod matracom v postieľke, aby sa vytvorila čo najmenšie stupňované odchýlenie, ktoré by mohlo spôsobiť nadmerné napätie ramien a brániť správnej symetrii tela dieťaťa.

 

Vankúš klinový_1.       Vankúš klinový_2       Vankúš klinový_3