Aký matrac pre dieťa

Lámete si hlavu nad tým aký zvoliť matrac pre dieťa? Pýtate sa aký matrac pre novorodenca alebo do detskej postieľky?

Radi Vám pomôžeme s výberom.

Pri zariaďovaní deskej izbičky sa uistite, či je nábytok bezpečný, spoľahlivý a aby nijako neohrozoval zdravie Vášho dieťaťa.

Ako vybrať matrac pre bábätko a malé deti (0 - 3 roky)

Správny matrac garantuje dobrý odpočinok a zdravie pre novorodenca:

  • Počas prvých mesiacov sa odporúča matrac s pevnejším povrchom. Ak by novorodenec spal na príliš mäkkom porvchu mohlo by sa udusiť tým, že by si nos zaboril do mäkkého povrchu a zabudol dýchať. 
  • Ročné dieťa však je už schopné pevne držať svoju hlavičku, a tak môže spávať aj na mäkšom matraci.

Preto odporúčame: 

Kokosové matrace, prípadne obojstranné - pre najmenších: pevnejšia strana určená pre novorodencov a mäkšia pre deti staršie ako jeden rok. Detské matrace s pohankou totiž ponúkajú oporu vyvýjajúcej sa detskej chrbtici vďaka všitej pohánke s prirodzeným obsahom látok predchádza rozvoju baktérii a roztočov na povrchu matraca aj detskej pokožky. 

aký matrac pre novorodenca_

Ako vybrať detský matrac pre škôlkara a školáka (deti 3 - 13 rokov)

Dieťa vo vyššom štádiu veku, čaká veľká udalosť, sťahovanie sa z od rodičov do vlastnej izbičky. Niekedy to býva vo veku od 2 rokov, prípadne od 3 rokov. Dieťa potrebuje najmä vlastnú detskú posteľ, v ktorej by malo spávať naozaj samé. Ak ma dieťa bariérku na posteli, je vhodné voliť aj nižší matrac, aby takáto bariérka mala 100% funkčnosť. V predškolskom veku neodporúčame nakupovať najlacnejšie matrace pre deti, nakoľko je chrbtica ešte stále vo vyvíne, avšak to netreba ani preháňať s predraženými matracmi.

Dodľa pediatrov by mali byť matrace vhodný pre tento vek: stredne tvrdé až tvrdšie detské matrace. Dobrou voľbou budú aj jednoduchšie penové či pružinové detské matrace z viacerých vrstiev. Pri výbere matraca dbajte na vzdušnosť, ktorá zabezpečí hygienu. Pre alergikov alebo deti s rôznymi dýchacími či kožnými problémami sú vhodné najmä matrace s hypoalergénnymi materiálmi, napr. s pohánkou resp. kokosovou doskou. Veľkým plusom je aj odnímateľný a prateľný poťah, ku ktorému pri menších deťoch môžete dokúpiť aj matracový chránič.

Pri výbere detské matraca, majú kvalitné materiály aj vyššiu cenu. Avšak lacný detský matrac môže byť rýchlym a zdať sa skvelým riešením, no opotrebuje sa rýchlejšie ako drahší kvalitnejší detský matrac.

Matrac by sa mal meniť zo zdravotného hľadiska každých 10 rokov.

Dôležité: Zónové matrace teraz ešte prenechajte pre starších teenegerov a dospelých

Matrace pre deti

Vyberte si produkty, ktoré zaistia ochranu proti prachovým roztočom, baktériam a plesniam

Prachové roztoče, nás môž obkolesovať stále či na matracoch, plyšových hračkách a môžu sa rýchlo rozmnožiť ďalej. Neskôr môžu spôsobovať rôzne alergie. Môžete svoje poklady avšak chrániť s tým,že im kúpite výrobky s antialergickou ochranou ako napr.

Matrac s kokosom -  (vlákno z kôry kokosových orechov) - disponujú navyše aj antialergickými a antibakteriálnymi vlastnosťami, materiál je veľmi pružný, flexibilný a má veľmi dlhú životnosť.

Matrace s poťahom aloe vera, bambusu alebo silver vláknom s ochranou proti prachovým roztočom, baktériám a plesniam.

 Pri výbere matraca zakazujeme medzeru vačšiu ako 5-6cm a u latexových matracov maximalne do 3cm.

Aký matrac pre dieťa