Ako zariadiť detskú izbu

     Ako zariadiť detskú izbu, aby sa v nej dieťa cítilo útulne

Pri zariaďovaní sa riaďte rozumom, pričom skĺbte moderné trendy s praktickosťou. Veď predsa neexistuje nič krajšie ako úsmev na tvári a radosť nášho milovaného dieťa.

Pýtate sa teda, ako zariadiť detskú izbu?

Izba by mala byť izbou 3 základných funkcií:

- izba pre pokojný spánok,

- izba pre hravé hranie,

- izba pre vzdelávanie a učenie.

K týmto trom zónam treba pristupovať individuálne, pričom je potrebné zachovať priestor na vyniknutie, ale zároveň na vizuálne prepojenie.

 

Pre sladké sníčky

V prvom rade je dôležité zvoliť kvalitnú posteľ v dospeláckejšom rozmere. Postele v menších rozmeroch vyzerajú hravšie a utúlnejšie, ale pre ľudí, ktorí hľadajú ekonomickejšie riešenie to nie je až tak správnou voľbou. Najpredávanejšie rozmery sú postele v rozmeroch 160 až 180 cm.  Postieľku môžete pekne doladiť baldachýnom, ktorý vytvorí tlmené miesto pre sladké zaspávanie. Taktiež veľkou rolou v izbičke hrá aj správny výber farieb. Ak nemáte nad postieľkou baldachýn, tak pri postieľke odporúčame tlmenejšie farby, ktoré pomáhajú ku zdravšiemu a kvalitnejšiemu zaspávaniu. Dôležitým a neodmysliteľným prvkom je aj detská lampička pre sladký spánok. Dnes už nájdete na trhu množstvo detských lampičiek a svietidiel v rôznych tlmených tónoch. 

 

Detská izba inšpirácia_2

 

Vypnutie pri hre

Pozornosť venujte aj hraciemu kútiku, kde dieťa trávi v podstate najviac času. Dôležitím faktom je aj výber hračiek, pričom aj v tomto prípade platí, že "menej je viac". Stavte na kvalitný a správny výber hračiek, čo v konečnom dôsledku oceníte. Keďže najoblúbenejším miestom na hranie je podlaha, je potrebné mať v každom detskom kútiku nejaký detský koberec alebo podložku na hranie. Ochránia vaše bábätko či dieťa pred nechceným prechladnutím a o pohodolnoti pri hraní a vaľaní ani nehovoríme. V dnešnej dobe nájdete aj koberce, ktoré výborne tepelne znášajú aj podlahové kúrenie. 

 

Detský koberec abc_1

 

Priestor pre pracovný kútik

Vytvorte dieťatu priestor na vymaľovanie prvých omaľovaniek, či iných kreatívnych činností. Pracovný kútik v podobe písacieho stola je dôležitou až nevyhnutnou súčasťou detskej izby. Stôl by mal byť umiestnený v blízkosti okna s dostupným prirodzeným svetlom, a zároveň doplnený aj o umelé osvietlenie v podobe lampy. 

Písací stôl Lotti sivý_4

 

Životnosť detskej izby

Pravdepodobne sa väčšina z nás prikláňa k funkčnému a praktickému nábytku, do ktorého investícia bude viac než rozumná.

Preto Vám prinášame pár drobných tipov ako zaradiť izbu čo najekonomickejšie.

Zabudnite na stereotypné farby

Máte doma chlapčeka, tak potom musí byť izbička v modrej farbe. Máte doma dievčatko, tak potom určite stavíte na ružovú. Ale ak si chcete udržať izbičku v stálych aktuálnych trendoch, potom stavte na neutrálne farby. V súčastnosti je obľúbená biela farba v kombinácii s pastelovými. Ak sa Vám neutrálne farby však nepáčia, potom aspoň zvoľte zo zelenej, žltej, tmavomodrej či sivej.

Nedajte sa zmiasť aktuálnymi "hrdinami" 

Miluje vaše dieťa Transformerov či Pepa Pig? Nedajte sa zmiasť aktuálnym vkusom vášho dieťaťa, pretože za pol roka bude trendy iná rozprávka a vy budete musieť vašu detskú izbu opäť prerábať. Ak vaše dieťa má svojho obľúbeného hrdinu, kúpte mu doplnok  v podobe obliečok, lampičky či iného nenáročného doplnku, a tak budete spokojní, vy aj vaše dieťa. Neinvestujte do nábytkových kusov, ktoré aj tak výjdu z "módy" a budete mať problém sa ich dokonca aj zbaviť. 

Bezpečnosť na prvom mieste

Deti radi oblizujú, hryzú a ochutnávajú všetko okolo seba, preto je potrebné dbať na nezávadnosť materiálov. Navyše kvalitné veci sa Vám odvďačia svojou životnosťou a dlhodobosťou využitia. 

Kreativita ako taká

Deti sú kreatívne, preto radi kreslia či maľujú. Častokrát sa preto stáva, že si to zlíznu aj naše steny v domácnosti. Vyhraďťe deťom priestor na kreslenie, napr. v podobe tabule na kreslenie, a budete mať celú situáciu pod kontrolou.