Aký matrac vybrať pre bábätko

Aký matrac vybrať pre bábätko?

Malé bábätko prespia veľa času a preto si vyžuaduje pokojný spánok v postieľke – a to je úplne prirodzené!

 

Čo radia fyzioterapeuti?

  • Prvým doležitým faktorom je TVRDOSŤ. 
    Matrac by mal byť podporou chrbtice, takže nemôže byť ani príliš mäkký, ani príliš tvrdý.

Matrace, ktoré sú pre dieťa príliš mäkké, môžete mať dieťa problémy s voľným otáčaním hlavy alebo zmenou jej polohy. Mäkký matrac môže byť tiež nezpečný, nakoľko sa dieťa môže do neho zaboriť a prestať dýchať.

Stupne tvrdosti sú označené symbolmi H1, H2, H3, H4, kde H1 znamená mäkký matrac; H2 – stredne tvrdý matrac; H3 – tvrdý matrac; H4 – veľmi tvrdý matrac.

Výber matraca pre dieťa by však nemal byť založený len na symboloch – mali by sme zvážiť skúsenosti s používaním produktu od výrobcu. Samozrejme, že je dôležité, aby matrac osciloval medzi stupňami tvrdosti H2 a H3.

  • ODOLNOSŤ – to je ďalšia dôležitá vlastnosť, ktorú by mal mať ideálny matrac. Je dôležité z akých mateirálov je matrac vyrobený, aká je hustota peny. To, či je matrac pružný, je tiež dôležité a zistíte to tak, že položíte ruku na matrac a pritlačíte k povrchu matraca. Matrac, ktorý je elastický, sa po uvoľnení okamžite a presne vráti do pôvodného tvaru. To je odrazom odolného elastického matraca.

 

  • Vzhľad dôležitou vychytávkou matraca je jeho VETRANIE. Musí byť vzdušní a ľahko odvádzať vlhkosť. Je to mimoriadne dôležité pre bábätko, napríklad keď sa malé bábätko počas spánku otáča na bruško. Príliš mäkké, nevzdušné, elastické, napríklad termoelastické sťažujú dýchania bábätka. Správne vetranie matraca predchádza vzniku pliesní a roztočov.
    Dôležitý je aj typ použitého lepidla a materiál, z ktorého je matrica použitá. Stojí za zmienku, že matrac by sa nemal lepiť obyčajným lepidlom na báze rozpúšťadiel, ale bezpečným lepidlom na vodnej báze.

Latexové matrace sú kvalitné a cenovo nákladne matrace, avšak môžu spôsobovať alergiu.

Ak si zhrnieme ideálny matrac by mal byť: 

- stredne tvrdý

- hrúbka od 7-10 cm

- z odolných materiálov

- vzdušný

Pre bábätká sa vyberajú hlavne kokosové-penové matrace.

 

Výber matraca pre bábätká podľa materiálu

Matrace pre bábätká sa vyrábajú z rôznych materiálov, ktoré podporujú priedušnosť, ale aj zdravý vývoj detskej chrbtice.

  • Studená alebo HR pena – poskytne optimálnu podporu chrbtice a nevytvára žiadne prekážky pre správny rast počas spánku. Matrace z tohto materiálu majú dlhú životnosť, sú pružné a zároveň vzdušné.
  • PUR pena – matrace z PUR peny sú pevné a ľahké. Vďaka dobrej vzdušnosti nimi dostatočne cirkuluje vzduch. Tvrdé jadro zaistí optimálnu podporu pre chrbtové svalstvo bábätka.
  • Kokosové vlákno – matrace s kokosovou doskou sú obľúbené pre skvelé ortopedické vlastnosti, dostatočnú tvrdosť a predovšetkým skvelú priedušnosť.

Matrace do detskej postieľky 120x60